Jarmarki Produktów Regionalnych powstały z myślą o osobach, które poszukują smacznej, tradycyjnej, pozbawionej chemii i konserwantów żywności. Oferta skierowana jest do tych, którzy cenią smak i walory zdrowotne produktów oraz chcą spróbować czegoś innego niż produkty oferowane przez zwykłe sklepy spożywcze. Każdy znajdzie coś dla siebie. W ofercie posiadamy szereg regionalnych produktów z różnych regionów Polski. Produkty oferowane na jarmarkach bazują na przepisach przodków, są „swojskie” i smaczne, a ich specyfika wiąże się przede wszystkim z rodzajem stosowanych składników oraz z tradycją ich przyrządzania. W dniach 16-18 grudnia w Galerii Victoria w Wałbrzychu odbędzie się II Jarmark Produktów Regionalnych. Organizatorem Jarmarku jest agencja Rekreatywa z Wrocławia wraz z Dyrekcją Galerii Viktoria Wałbrzych. Każdy z klientów odwiedzających centrum będzie mógł przed świętami zaopatrzyć się w smaczne produkty, które uszlachetnią świąteczny stół. Na rozstawionych wewnątrz obiektu stoiskach w godzinach otwarcia centrum sami producenci lub ich przedstawiciele zaoferują min. : wędliny i sery z Korycina, Ekologiczne Sery z Wojcizny- oscypki, tradycyjne wędliny, ryby wędzone i przetwory rybne z przystani u Siudowej Zosi, miody pitne, chleb wiejski na zakwasie, wypieki cukiernicze, kwas chlebowy i piwo z browaru Koreb, suszone owoce, przetwory owocowe, przyprawy . Oczywiście nie zabraknie tradycyjnych polskich smaków w postaci chleba ze smalcem i ogórkiem. Co ciekawe, pojawią się również wina regionalne z Gruzji, jak i wyroby artystyczne wałbrzyszanki Pani Estery Grabarczyk, które cieszyły się sporym zainteresowaniem wśród kupujących podczas pierwszego Jarmarku.
Poza możliwością skosztowania i kupienia produktów, niedostępnych w tradycyjnej, sklepowej sprzedaży, wszelkie jarmarki są niezastąpioną, a dla wielu z nas jedyną okazją do bezpośredniego kontaktu z samymi producentami żywności. Któż jak nie oni mogą nam najwięcej opowiedzieć o oferowanych przez siebie produktach i sposobie ich wytworzenia? Serdecznie zapraszamy i życzymy smacznych zakupów!
źródło: 30minut
Tysiąc złotych oraz wyróżnienie otrzymała Bystrzyca Górna w konkursie „Piękna Wieś Dolnośląska 2012”. W ubiegłym roku miejscowość zajęła drugie miejsce. Sołtys wsi, Beata Szyszka cieszy się, że po raz kolejny Bystrzyca Górna została zauważona. Konkurs „Piękna Wieś Dolnośląska”, realizowany przez Wydział Rozwoju Obszarów Wiejskich, to jeden z elementów wsparcia dla sołectw i gmin uczestniczących w Odnowie Wsi Dolnośląskiej. Konkurs ma na celu wyłonienie oraz wypromowanie najlepszych i najbardziej innowacyjnych terenów wiejskich. Konkurs został zorganizowany w czterech kategoriach: najpiękniejsza wieś, najpiękniejsza zagroda, najlepsze przedsięwzięcie w odnowie wsi, najlepszy start w odnowie wsi. Do konkursu zgłoszonych zostało czterdzieści osiem sołectw z dwudziestu ośmiu gmin.
czytaj więcej
Tłumy mieszkańców pojawiły się na boisku w Witkowie, gdzie odbyły się coroczne dożynki i IX edycja Festiwalu Pieroga. Dożynki to ludowe święto połączone z obrzędami dziękczynnymi za ukończenie żniw i prac polowych. Początki obchodów Święta Plonów sięgają czasów przedchrześcijańskich. Współcześnie dożynki świętowane są zwykle w jedną z niedziel września po zakończeniu żniw.
Barwne korowody, suto nakryte stragany, a przede wszystkim bogate wieńce dożynkowe. W ubiegły weekend rolnicy, sadownicy i ogrodnicy dziękowali za tegoroczne plony. Burkatów okazał się nie tylko dobrym gospodarzem imprezy, ale również niekwestionowanym zwycięzcą w konkursie na najpiękniejszy wieniec dożynkowy. Uczestnicy imprezy prześcigali się w prezentacji najciekawszych wieńców, straganów i barwnych korowodów. Mogliśmy zobaczyć wieńce w kształcie wiatraka, łodzi, globusa, czy tradycyjnej obręczy, a także ponad dwadzieścia straganów, w których znajdowały się najróżniejsze przetwory domowe, owoce i warzywa oraz nalewki domowej roboty. Dożynki to święto rolników, dlatego też wydarzenie rozpoczęło się mszą świętą, w której rolnicy podziękowali za udane plony. - Praca na roli nie należy do łatwych. Podczas święta plonów warto uświadomić sobie, że to właśnie dzięki rolnikom, każdego dnia w polskich domach możemy jeść chleb. Za tę wspaniałą pracę składam rolnikom słowa najwyższego uznania – mówiła wójt gminy Świdnica, Teresa Mazurek.
11 gospodarstw agroturystycznych z terenu powiatu, weźmie udział w drugim etapie konkursu na najlepszego kwatero-dawcę Ziemi Wałbrzyskiej. Głosowanie odbywa się za pośrednictwem portalu Facebook, a zwycięzcę poznamy już 20 sierpnia. Rywalizacja o miano najlepszego gospodarstwa agroturystycznego w regionie, to nie tylko wyróżnienie dla kwatero-dawców, ale również dla całego powiatu. Promocja za pośrednictwem Internetu przekonać może mieszkańców całej Polski, do odwiedzenia Ziemi Wałbrzyskiej. - Zachęcamy zatem do głosowania nie tylko mieszkańców powiatu, ale również wszystkich, którzy przyjechali na te tereny i spotkali się z pozytywnym przyjęciem – mówi Monika Bisek – Grąz z wałbrzyskiego starostwa. Internauci będą mogli docenić zarówno jakość obsługi kwatero- -dawców, jak i zaplecze noclegowe, sanitarne i restauracyjne, wybranych gospodarstw agroturystycznych.
Wyszukane dania zawierające różne odmiany sera, wybór najlepszego producenta, a także konkurs na lokalną potrawę pod nazwą „Walimiak” - to tylko niektóre atrakcje „Festiwalu Sera” w Dziećmorowicach. Impreza cieszy się coraz większą popularnością, o czym świadczy rekordowa ilość wystawców i uczestników rywalizacji, a także tłumy mieszkańców i turystów, którzy odwiedzili „serową mekkę”. Była to szósta odsłona sztandarowej imprezy dla gminy Walim. Piękna, słoneczna pogoda, a także ranga wydarzenia sprawiły, że pod „Karczmą Góralską” w Dziećmorowicach zjawiły się tłumy łasuchów. - To było marzenie naszego wójta, aby każde z sołectw gminy Walim posiadało swoją imprezę. Cieszmy się ogromnie z frekwencji oraz z dużej ilości oddanych głosów, o czym świadczy wypchana po brzegi urna konkursowa - opowiada Wioletta Sowa, inspektor ds. promocji gminy Walim.